eMAG Techstage

Eduard-Nicolae Drăgan, Linux L3 Engineer (Cloud), Platforms & Technology Cybersecurity & Infrastructure: „Aici am redescoperit că lucrurile pot fi făcute și cu plăcere”

Eduard a împlinit luna aceasta un an de când este alături de noi și spune că propunerea de a se alătura echipei a venit la momentul potrivit. Ce l-a convins a fost faptul că a putut să cunoască echipa, iar acum simte că face parte dintr-un colectiv de oameni extraordinari. A găsit aici flexibilitate și deschidere, dar și libertate de exprimare. 

 

Care a fost parcursul tău profesional și cum ai ajuns în eMAG?

Primul job a presupus lucrul cu sistemele de operare Linux și Windows, pornind de la un job part-time Help Desk, urmat de un rol de administrarea platformelor SAP și Oracle.

În 2009, la îndemnul fratelui meu, am decis acceptarea unei provocări către un job orientat preponderent către Linux. Aici am fost colegi timp de 10 ani, perioadă în care am învățat extraordinar de multe tehnologii, pornind de la administrare de echipamente hardware, până la administrarea serviciilor în medii cu cerințe ridicate de disponibilitate. 

Următoarele joburi m-au orientat către automatizare și către „infrastructure as code”, dar platformele și tehnologiile din aria de responsabilitate nu erau chiar ceea ce îmi doream.  

Propunerea Simonei (Simona Șerban, People & Organisation Director, eMAG Tech) de a lucra la eMAG a venit la momentul potrivit, fiind o persoană deschisă către nou. 

 

De ce ai ales eMAG? 

Am văzut oportunitatea de a lucra cu tehnologii open source precum Kubernetes și Openstack, dar ceea ce m-a determinat să aleg eMAG a fost posibilitatea cunoașterii echipei din care voi face parte. 

 

Cum te-a schimbat experiența din eMAG? Ce ai învățat? Ce ai schimbat? 

Aici am redescoperit că lucrurile pot fi făcute și cu plăcere, iar începutul și sfârșitul programului nu par a fi ancorate în timp. Am învățat ceea ce este important cu adevărat și anume rezultatul obținut, nu pierderea timpului în proceduri complicate, birocratice sau inutile. 

Tot ce intervine în experiența noastră te determină să fii mai bun, mai performant, să îți testezi aptitudinile, să ai targeturi realiste, să faci parte dintr-o echipă de profesioniști. 

 

Ce te-a făcut să rămâi atâta timp? 

Colectivul în care mă aflu este compus din oameni extraordinari, iar discuțiile tehnice sunt la un cu totul alt nivel. Gama de tehnologii pe care o folosim acoperă cu ușurință multe preferințe, iar platformele care se construiesc nu au dependențe majore de anumiți vendori. 

 

Care consideri că este diferența dintre eMAG și alți angajatori? 

Flexibilitatea și deschiderea cu care sunt tratate proiectele în desfășurare este un punct forte pe care îl are eMAG. Aici poți veni cu idei inovatoare, ce pot fi discutate pe larg în cadrul echipei, iar dacă aduc beneficii oricărei parți, pot fi puse în practică. 

 

De ce ești cel mai mândru când vine vorba de rolul tău? 

În ultima perioadă am reușit să automatizez foarte multe taskuri pe care le făceam în ore sau zile bune acum câțiva ani. 

 

Ce nu știu oamenii despre ce înseamnă să dezvolți tehnologie pentru unul dintre cei mai relevanți jucători de ecommerce din regiune? Care sunt provocările? 

Ceea ce nu se vede este responsabilitatea destul de mare și impactul pe care îl poate avea o decizie greșită în construcția sau administrarea platformelor pe care se bazează ceilalți colegi din eMAG pentru a-și desfășura activitatea. 

Remedierea cât mai rapidă a incidentelor cu impact asupra platformelor de producție, găsirea soluțiilor eficiente și scalabile pentru a acomoda cerințele produselor digitale oferite ar fi câteva dintre provocările mai deosebite. 

 

Ce apreciezi cel mai mult la mediul de lucru din eMAG? 

Libertatea de exprimare. 

 

Ce sfaturi ai da cuiva care începe o carieră în domeniu? 

Fii deschis către noile tehnologii, pune pasiune în ceea ce faci și lasă calculatoarele să îți facă treaba!