Playground

Escape Room la birou – o experiență inedită de învățare

Vorbeam într-un articol anterior despre Playground, programul prin care creăm pentru colegii noștri contextul potrivit pentru explorare, învățare și fun. Sub această „umbrelă” am organizat diferite evenimente dinamice, care să testeze atât abilitățile fizice, dar și gândirea participanților. De la workshop-uri interactive, la întâlniri cu personalități din diverse domenii, jocuri de explorare sau activități sportive, le-am adus pe toate mai aproape de colegi prin intermediul Playground.

Una dintre inițiativele cele mai apreciate a fost experiența de tip „escape room” pe care am creat-o chiar în biroul nostru. Ne-am propus să construim cadrul perfect în care participanții să redescopere care este importanța strategiei, a atenției la detalii, a lucrului în echipă și a deciziilor rapide, skill-uri valoroase atât în business, cât și la nivel personal.

Povestea – „O noapte la depozit”

Unul dintre cele mai importante elemente ale unui escape room este povestea, iar noi ne-am asigurat că aceasta este una antrenantă, care să stârnească imaginația. Pe scurt, povestea spune așa: în fiecare noapte, după ce depozitul se închide, coletele prind viață. Înainte de Black Friday, câteva colete se răzvrătesc împotriva prețurilor mici. Acestea nu vor să fie vândute la prețuri atât de reduse, așa că pornesc într-o misiune de evadare din depozit. Invitația noastră către participanți a fost de a se pune în locul „coletelor rebele” și de a încerca să evadeze înainte ca firma de curierat să vină să preia produsele. Provocarea nu a fost una ușoară, dar participanții s-au mobilizat și și-au folosit la maximum atenția, logica și rapiditatea pentru a rezolva cât mai repede toate enigmele, puzzle-urile și jocurile. La finalul acestei curse contra cronometru, echipele au descoperit cheia care deschidea „depozitul” și le elibera din cameră.

Oportunitatea. Si cum am folosit-o pentru a îmbunătăți experiența participanților

Escape room-ul a fost disponibil pentru participanți pe parcursul a două săptămâni. În acest timp, aceștia au format echipe de câte trei membri, și-au ales nume de echipe dintre cele mai creative, și au ales ziua și ora la care să intre pe „terenul de joacă” a.k.a. escape room. Motivul pentru durata evenimentului, două săptămâni, a fost unul practic, acela de a da ocazia cât mai multor colegi să se bucure de această experiență. Alegerea a venit și cu o oportunitate importantă: cea de a îmbunătăți jocul „din mers”.

Folosind feedback-ul luat în timp real de la participanți, și având suportul arhitecților jocului, am putut îmbunătăți experiența escape room-ului pe parcursul desfășurării jocului. De la formularea indiciilor, sunet sau lumină, până la nivelul de dificultate, o bună parte a feedback-ului a fost integrat pe parcurs. Astfel, de la o zi la alta, participanții s-au putut bucura de o experiență tot mai bună.

Care au fost rezultatele

Peste 230 dintre colegi au intrat în joc și, deși timpul estimat de evadare a fost de 25 de minute, aproape un sfert dintre echipe au rezolvat toate indiciile și au găsit cheia depozitului în mai puțin de 15 minute. Timpul de evadare al fiecărei echipe a fost afișat pe un leaderboard la intrarea în escape room, iar cel mai bun timp a fost răsplătit cu un premiu surpriză.

Pe lângă rapiditate și abilități de lucru în echipă, cele 77 de echipe au demonstrat și simțul umorului J. Printre cele mai creative nume ale echipelor se numără: „Haiducii lu’7 cai”, „Delfinașii”, „Black schnitzel”, „Năstrușnicii” sau „Geamantan”.

Feedback-ul participanților ne-a încurajat şi mai mult să organizăm şi alte evenimente de acest tip:

„A fost amuzant, contra cronometru și mi-a plăcut că am îndeplinit această provocare împreună cu colegii.“

„Ideea mi s-a părut genială J”

„A fost o experiență nouă, antrenantă și interesantă.”

„Puzzle-urile mi s-au părut interesante, îți pun mintea în mișcare și îți reîncarcă bateriile.”

„Provocările au fost gândite foarte bine. Cel mai mult mi-a plăcut cutia care trebuia deschisă prin bătaie.”

„Mi-a plăcut ideea cutiilor cu diferite mecanisme și labirintul de la final. Mi-a plăcut și că a fost nevoie să lucrăm în echipă pentru a rezolva toate misterele.”

Ce urmează?

Ne propunem să continuăm să oferim colegilor noştri experienţe de învățare diferite, provocatoare, care să îi scoată din zona de comfort, aşadar keep in touch! 🙂