eMAG Techstage

Alexandru Porojan, Team Manager, Platforms & Technology Commercial & Financial: „În eMAG am găsit stabilitate, deschidere către nou, oportunități de învățare și dezvoltare personală”

Consultant SAP pentru eMAG încă din 2014, Alexandru și-a dat seama că viteza cu care se mișcă lucrurile și deschiderea către tehnologii noi i se potrivesc de minune, așa că în 2017 s-a alăturat complet echipei noastre. Aici a simțit, spune el, că evoluează, dar și că este susținut și apreciat.

 

Care a fost parcursul tău profesional și cum ai ajuns în eMAG?

În timpul facultății am început să lucrez în zona de IT support & administration. Ulterior, am avut oportunitatea să merg pe un rol de SAP ABAP developer și mi-am dat seama că programarea este ceea ce îmi doresc să fac în continuare, cu focus pe tehnologiile SAP. După câțiva ani în development și consultanță, în anul 2014 am ajuns în eMAG în postura de consultant extern la implementarea SAP, iar de atunci nu am mai plecat. 😊

 

De ce ai ales eMAG?

Am ales inițial eMAG ca proiect de implementare SAP pentru că mi s-a părut un domeniu de activitate interesant și eram foarte curios să văd sistemele din spatele site-ului pe care îl foloseam destul de des. Mi-a plăcut ce am găsit aici, în special dinamica cu care se mișcau lucrurile și deschiderea către tehnologii noi, iar după ceva timp pe proiect, am ales să devin angajat eMAG cu acte în regulă. Am ajuns să coordonez echipele de development SAP din grupul eMAG, alături de care am realizat multe proiecte frumoase.

 

Cum te-a schimbat experiența din eMAG? Ce ai învățat? Ce ai schimbat?

În eMAG am găsit stabilitate, deschidere către nou, oportunități de învățare și dezvoltare personală. Am simțit că sunt încurajat să îmi spun punctul de vedere și să vin cu idei noi pentru a rezolva probleme de business foarte complexe și diverse uneori.

 

Ce te-a făcut să rămâi atâta timp?

Sunt în eMAG de mai bine de 10 ani. Faptul că am simțit că evoluez, că învăț lucruri noi și interesante, dar și că sunt susținut și apreciat, toate aceste lucruri m-au determinat să rămân în organizație.

 

Care consideri că este diferența dintre eMAG și alți angajatori?

Datorită dinamicii mari a proiectelor din eMAG, uneori mai apar și greșeli, însă niciodată nu se pune accent pe găsirea unui vinovat, ci pe învățarea lecțiilor pentru ca în viitor să facem lucrurile mai bine. Este un mediu foarte bun de învățare, în care ești încurajat să încerci lucruri noi și să te dezvolți atât din punct de vedere tehnic, cât și personal.

 

De ce ești cel mai mândru când vine vorba de rolul tău?

Sunt mândru de ce a reușit să facă echipa noastră de SAP develoment pentru grupul eMAG de-a lungul acestor 10 ani. Suntem o echipă relativ mică care deservește multe companii din grup, cu profiluri și domenii de activitate diferite, și reușim constant să finalizăm proiectele cu succes. De asemenea, sunt foarte mândru să văd evoluția frumoasă a colegilor din echipele pe care le coordonez.

 

Ce nu știu oamenii despre ce înseamnă să dezvolți tehnologie pentru unul dintre cei mai relevanți jucători de e-commerce din regiune? Care sunt provocările?

În spatele succesului eMAG stă un ecosistem complex de aplicații cu tehnologii uneori foarte diferite, interconectate, care oferă atât stabilitate și performanță în funcționarea fluxurilor curente, dar permit și implementări rapide pentru inițiative noi de business. Pe lângă provocările generate de complexitatea fluxurilor operaționale, în majoritatea implementărilor de proiecte există și provocări legate de scalabilitate și performanță pentru că trebuie mereu să ținem cont de evenimente speciale precum Black Friday, când volumele dintr-o lună sunt atinse într-o singură zi.

 

Ce apreciezi cel mai mult la mediul de lucru din eMAG?

Apreciez agilitatea cu care facem lucrurile aici, reușind să ducem proiectele la bun sfârșit, uneori în timp record. Acest lucru se datorează în special faptului că oamenii, care uneori fac parte din echipe diferite și cu specific diferit, colaborează bine și înțeleg că succesul proiectelor depinde de toți cei implicați.

 

Ce sfaturi ai da cuiva care începe o carieră în domeniu?

Perseverență și deschidere pentru a învăța continuu. În software development lucrurile avansează rapid și este important să fii mereu la curent cu ultimele tendințe în domeniu, să nu îți fie teamă să încerci lucruri noi și să ieși din zona de confort pentru a avea succes.